135 de ani de la înființarea Băncii Naționale a României

135 de ani de la înființarea Băncii Naționale a României

La 17/29 aprilie 1880, a fost publicată, în “Monitorul Oficial” nr. 90, Legea pentru înfiinţarea unei bănci de scont şi circulaţiune. Lua astfel fiinţă Banca Naţională a României, instituţie de credit, care deţinea privilegiul exclusiv de a emite bancnote. Capitalul băncii era în întregime românesc şi aparţinea în proporţie de o treime statului şi două treimi particularilor.

Pentru a marca acest eveniment, Romfilatelia a lansat o emisiune filatelică formată din două timbre cu valorile nominale de 3,30 lei, respectiv 9,10 lei.

Cu aceste timbre, Asociația Filateliștilor din Bucuresti a realizat trei ilustrate maxime, prezentate mai jos, folosind ștampila prima zi a emisiunii, aplicată la OP 37 București.

ION CAMPINEANU

Ion I. Câmpineanu (1841–1888)

A fost primul guvernator al Băncii Naţionale a României în perioada 1880-1882, pentru a reveni în aceasta funcţie la începutul anului 1888. Guvernatorul Ion. I Câmpineanu a fost instalat în funcţie la 15 iulie 1880 în cadrul primei Adunari generale a acţionarilor băncii. Au fost desemnaţi tot atunci directorii (Theodor Ştefănescu, Theodor Mehedinţeanu, Emil Costinescu, Dinu Bilcescu) şi cenzorii (Ştefan Ioanid, Menelas Ghermani, Em. Hillel Noah, Constantin Angelescu).

 

I CAMPINEANU VERSO

Emil Costinescu (1844-1921)

EMIL COSTINESCUFinanţist, ministru de Finanţe, unul dintre fondatorii şi directorii Băncii Naţionale a României. Incepând cu 15 iulie 1880,  a fost primul director al Serviciului Fabricării şi Contabilităţii Biletelor din cadrul Băncii Naţionale a României, pe care l-a condus timp de 16 ani.

BANCNOTA DE 20 LEI

Bancnota cu valoarea nominală de 20 lei,

emisă de Banca Naţională la data de 28 februarie 1881 tipărită în atelierele BNR din Bucureşti, folosind clişee şi hârtie cu filigran elaborate la Banca Franţei..

Surse :

            http://www.bnr.ro/Istoria-BNR-1052.aspx

             http://www.bnr.ro/Ion-Campineanu-1084.aspx

            http://www.bnr.ro/Inceputurile–1053.aspx

About alex.antonache

Colectionez marci postale, ilustrate maxime, plicuri prima zi, intreguri postale, carti postale si alte piese cuprinse in domeniul filateliei.Imi exprim speranta ca postarile mele sa fie apreciate de vizitatori.

Lasă un comentariu