ZIUA MĂRCII POȘTALE ROMÂNEȘTI. EVENIMENTE

Emisiunea intirulată „Ziua Mărcii Poştale Românești. Evenimente”, a fost introdusă în circulaţie vineri, 15 iulie 2022. Această emisiune aniversară dedicată Poştei Române şi Fabricii de Timbre, care împlinesc 160 şi respectiv 150 de ani de la înfiinţare.

Marca poştală cu valoarea nominală de 6,50 lei şi coliţa dantelată cu valoarea mărcii poştale de 32 lei sunt dedicate Poştei Române. În compoziţia grafică a celor două piese se regăsesc Palatul Poştelor, aşa cum se prezenta în anul 1906, și portretul semnatarului Decretului de Înfiinţare, Al. Ioan Cuza.

Am fost neplăcut surprins de dimensiunea imensă a timbrului colitei (aproximativ 52×82). Un maximafilist, care vrea să realizeze o carte maximă cu un astfel de timbru; va fi pus in mare dificultate, deoarece timbrul acoperă o mare parte din suprafața cărții poștale.

Detalii: https://www.romfilatelia.ro/ro/ziua-marcii-postale-romanesti-evenimente-2/

Cu timbrele emisiunii am realizat ilustrate maxime, obliterând cu stampila prima zi a emisiunii.

Domnitorul Alexandru Ioan Cuza

 În 23 iulie 1862, a  emis Decretul nr. 527 privind unificarea administrațiilor poștale din cele două principate românești, Moldova și Muntenia.

Am fost neplăcut surprins de dimensiunea imensă a timbrului colitei (aproximativ 52×82). Un maximafilist care vrea să realizeze o carte maximă cu un astfel de timbre, va fi pus in mare dificultate, deoarece timbrul acoperă o insemnată parte din suprafața cărții poștale.

Cartea poștală este realizată de Allex Collection.

Fabrica de Timbre, 150 de ani

A fost înființată în baza „Legii pentru instituirea taxei de timbru și înregistrare” din 29 februarie 1872, promulgată de Regele Carol I.

Sediul actual al Fabricii de Timbre a fost construit în anul 1924.

Cartea poștală este realizată de Allex Collection.

Poșta Română, 160 de ani

După stabilirea capitalei României la București, în 23 iulie 1862 a fost emis Decretul nr. 527 privind unificarea administrațiilor poștale din Moldova și Muntenia.

Perioada poștei moderne este demarată odată cu anul 1864, când la serviciul poștal a fost adăugat cel telegrafic și mai apoi, cel telefonic, luând naștere o structură instituțională cu simbolul PTT

Piatra de temelie a Palatului Poștelor a fost pusă în data de 24 octombrie 1894 de Regele Carol I, iar inaugurarea lui a avut loc în toamna anului 1900. Edificiul a fost construit după planurile arhitectului Alexandru Săvulescu, în stil neoclassic.

Începând cu anul 1972 în cadrul palatului a fost amenajat Muzeul Naţional de Istorie a României.

Cartea poștală este realizată de Editura R.O. David & M. Saraga.

About alex.antonache

Colectionez marci postale, ilustrate maxime, plicuri prima zi, intreguri postale, carti postale si alte piese cuprinse in domeniul filateliei.Imi exprim speranta ca postarile mele sa fie apreciate de vizitatori.

Lasă un comentariu