Flux RSS

Obiceiuri de Anul Nou

Miercuri 21 decembrie 2016, Romfilatelia a lansat emisiunea de mărci poștale denumită ”Obiceiuri de Anul Nou”, compusă din patru timbre care prezintă  obiceiuri tradiționale, colinde, în pragul Anului Nou : Jocul Ursului, Plugușorul, Jocul caprei, Mersul cu buhaiul

Cu aceste timbre, am realizat ilustrate maxime. Am folosit cărțile poștale realizate de Allex Collection tipărite la FullColor București. Am aplicat ștampila prima zi a emisiunii, București 21.12.2016, la O.P. 37.

 

 

1

 

Jocul Ursului
Jocul Ursului este cel mai spectaculos dintre toate jocurile cu măști întâlnite în satele bucovinene, căci se pare că ursul era venerat în Bucovina mai mult decât în orice alta parte a României. Paradoxal, jocul ursului este practicat mai mult în zonele colinare și de câmpie și mai putin în cele montane.
Jocul cu măști de urs simbolizează moartea și reinvierea naturii. Mihai Coman, in Bestiarul mitologic romanesc, afirma: “În colindul cu Ursul, animalul moare și învie, într-o dramatizare simbolică a mitului renașterii naturii/cosmos (…) Astfel, rostogolirea urșilor în cerc, batutul și moartea ursului, apoi învierea miraculoasă ca și urcarea acestuia pe bâtă (toiag), redau în chip metaforic succesiunea anotimpurilor care, cândva, stăteau sub semnul acestui animal, capabil să învingă iarna și să vestească primavara.

Sursa :

http://www.crestinortodox.ro/craciun/anul-nou/jocul-ursului-98373.html

 

 

2Plugușorul

Plugușorul este un obicei general, practicat de români cu prilejul Anului Nou. Obicei agrar, cu adânci rădăcini în spiritualitatea românească, plugușorul este o colindă; o colindă agrară declamată, cu elemente teatrale, avand ca subiect munca depusă pentru obținerea pâinii. Plugul, ornat cu hârtie colorată, panglici, servete, flori, pe care se punea, eventual, și un brad, era o prezență nelipsită în cadrul acestei colinde. Acum este, mai mult, o prezență simbolică, în cadrul urăturilor care li se adresează oficialităților

Sursa :

http://www.crestinortodox.ro/datini-obiceiuri-superstitii/plugusorul-colinda-agrara-68817.html

 

 

3

 

Jocul caprei

Este întâlnit în perioada sărbătorilor de iarna. Versurile și jocul fac trimitere la ideea fertilizării ca transformare cosmică. „Pe durata jocului, capra danseaza, consumând energii vitale, moare și renaște, simbolizând regenerarea ritualică și continuitatea vieții” (Marcel Lutic, etnograf din cadrul Muzeului Etnografic al Moldovei). Capra moare violent, prin lovire sau împușcare și renaște simbolic.Capra este personificarea fertilitatii. Jocul caprei tine de la Craciun pana la Anul Nou.

Sursa :

http://www.crestinortodox.ro/datini-obiceiuri-superstitii/jocul-caprei-obicei-stravechi-153912.html

 

 

4

 

Mersul cu buhaiul

Unul dintre obiceiurile de Anul Nou, păstrat de sute de ani, este „mersul cu buhaiul”. Buhaiul este un obicei agrar structurat dupa modelul colindelor. Cu acest instrument se imită, în timpul colindatului, răgetul taurului, straveche divinitate agrară. Prin trecerea părului de cal printre degetele umezite se obțtine un sunet grav, ciudat și nemuzical, care amintește de mugetul sau răgetul taurului înfuriat. Instrumentul și glasul acestuia păstreaza amintirea scenei sângeroase când era jertfit taurul, substitut al zeului Dionyssos si al zeului Mithra, peste care creștinismul a suprapus Nasterea Domnului Iisus.
Buhaiul este o mică tobă din lemn, cu piele de oaie la un capăt, bine întinsp pe circumferința, din centrul căreia atarnă o coamă lungă din fire de păr de cal sau chiar o simplă sârmă. Obicieiul este practicat de un numar de băieti cuprins între cinci și opt, fiecare având un rol precis în cadrul scenetei ce se joacă în fiecare casă. Unul dintre aceștia ține buhaiul, în timp ce altul îl trage pentru a scoate sunetele specifice.

Sursa :

http://www.romanialibera.ro/actualitate/proiecte-locale/buhaiul-%E2%80%93-obicei-de-sute-de-ani-pastrat-in-satele-din-apuseni-142724

 

About alex.antonache

Colectionez marci postale, ilustrate maxime, plicuri prima zi, intreguri postale, carti postale si alte piese cuprinse in domeniul filateliei.Imi exprim speranta ca postarile mele sa fie apreciate de vizitatori.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: