Flux RSS

România, 125 de ani în Uniunea Interparlamentară

 

 

Cu prilejul aniversării aderarării României la Uniunea Interparlamentară (UIP) astăzi 18, aprilie 2016, a fost lansată emisiuea filatelică aniversară „România, 125 de ani în Uniunea Interparlamentară ”, formată dintr-un timbru cu valoarea de 3,00 lei, care prezintă portretul lui V.A. Urechia si o colită dantelată. Timbrul colițtei prezintă sigla organizației.

Uniunea Interparlamentară (UIPengleză Inter-Parliamentary Unionfranceză L’Union Interparlementaire (UIP)) este o organizație internațională înființată în 1889 de William Randal Cremer (Marea Britanie) și Frédéric Passy (Franța). A fost primul forum permanent pentru negocierile politice multilaterale. Inițial, organizația a fost concepută pentru parlamentari, însă s-a schimbat într-o organizație a parlamentelor statelor suverane. Parlamentele naționale a 162 de state sunt membre UIP, și 10 adunări parlamentare regionale sunt membrii asociați.. UIP are statut permanent de observator la Organizația Națiunilor Unite.

Parlamentul României a devenit membru UIP în 1891, la cea de-a treia Conferință Interparlamentară desfășurată la Roma. Delegația  României a fost condusă de Vasile Alexandrescu Urechia,

Sursa : https://ro.wikipedia.org/wiki/Uniunea_Interparlamentar%C4%83

Cu mărcile poștale ale acestei emisiuni, cărțile postale editate de Allex Collection,tipărite la FullColor București ți ștampola prima zi a emisiunii Bucuresti 18.04.2016, am realezat mai multe ilustrate maxime.

 

2Vasile Alexandrescu Urechia (n. 15 februarie 1834Piatra Neamț – d. 22 noiembrie 1901București) a fost un istoricscriitorom politic român, membru fondator al Academiei Române. A fost profesor la Universitatea din Iași, iar ulterior la Universitatea din București. A fost membru corespondent al academiei spaniole. A studiat la Paris, unde a înființat ziarul unionist Opiniunea, organ al românilor din străinătate. În 1858 a editat ziarul unionist Zimbrulu și Vulturulu. Ca istoric, a avut o orientare eclectică. A editat numeroase culegeri de documente și hrisoave interne și externe, a scris o Istorie a românilor în 14 volume (1891 – 1892) și o Istorie a școalelor în 4 volume (1892 – 1901), 1a abordat majoritatea genurilor și speciilor literare. În calitate de om politic, a fost deputat și senator de Covurlui și de Galați din1867.

A fost lider al delegaţiei parlamentare române participante la Conferinţa din 1891, în cadrul căreia România a primit statutul de membru al U.I.P.

 

Sursa : https://ro.wikipedia.org/wiki/V._A._Urechia

 

 

 

3

 

 

 

 

 

 

3 v

Sigla  Uniunii  Interparlamentare

 

 

 

 

 

4Drapelul  României

About alex.antonache

Colectionez marci postale, ilustrate maxime, plicuri prima zi, intreguri postale, carti postale si alte piese cuprinse in domeniul filateliei.Imi exprim speranta ca postarile mele sa fie apreciate de vizitatori.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: