ROMÂNI GENIALI

 

Vineri, 18 martie 2016, a fost pusă in circulație emisiunea filatelică ”Români geniali” formată din șase timbre pe care sunt ilustrate mari personalități din domenii precum sculptură, muzică, știință, teologie, medicină și inginerie.

Cu aceste mărci poștale și ștampila prima zi a emisiunii, București 18.03.2016, aplicată la Oficiul Poștal 37, am făcut mai multe ilustrate maxime. Pentru Constantin Brâncuși am folosit o carte postală editată de Muzeul National de Artă București. Pentru celelalte, am folosit cărți poștale editate de Allex Collection, tipărite la FullColor București.

 

 

 

 

C.BRÂNCUȘIConstantin Brâncuşi (19.02.1876, Hobiţa, Gorj, România – 16.03.1957, Paris, Franţa). Pionier al sculpturii moderne abstracte. Lucrările lui în bronz şi marmură sunt caracterizate printr-o formă pură elegantă şi reţinută şi printr-o finisare rafinată.. El este cel mai bine cunoscut pentru sculpturile sale abstracte de capete ovoidale şi păsări în zbor. El este cel mai bine cunoscut pentru sculpturile sale abstracte de capete ovoidale şi păsări în zbor. Cele mai importante lucrari : Rugăciunea,  Cumințenia Pământului, Muza adormităDomnișoara Pogany. Ansamblului Monumental din Târgu-Jiu  cu Coloana (recunoștinței) fără sfârșit, Masa tăcerii și Poarta sărutului

 A fost un sculptor român cu contribuții covârșitoare la înnoirea limbajului și viziunii plastice în sculptura contemporană. Constantin Brâncuși a fost ales membru postum al Academiei Române. Francezii și americanii îl desemnează, cel mai adesea, doar prin numele de familie, pe care îl scriu fără semne diacritice, Brancusi, pronunțându-l după regulile de pronunțare ale limbii franceze.

 

Surse :

https://istoriiregasite.wordpress.com/2014/01/05/constantin-brancusi-viata-si-opera/

https://ro.wikipedia.org/wiki/Constantin_Br%C3%A2ncu%C8%99i

 

 

 

G. ENESCUGeorge Enescu (n. 19 august 1881, Liveni, Botoşani – m. 4 mai 1955, Paris) este considerat cel mai important muzician român. Personalitatea sa artistică s-a manifestat în multiple ipostaze: compozitor, violonist, pedagog, pianist şi dirijor.

Dintre operele sale trebuie subliniate Rapsodia Română, opera Oedip, Vox Maris, Octet, Legende.

Printre elevii săi se numără violoniştii Christian Ferras, Ivry Gitlis, Arthur Grumiaux şi Yehudi Menuhin. Acesta din urmă a păstrat un adevărat cult şi o profundă afecţiune pentru Enescu. „Pentru mine, Enescu va rămâne una din veritabilele minuni ale lumii. (…) Rădăcinile puternice şi nobleţea sufletului său sunt provenite din propria lui ţară, o ţară de inegalată frumuseţe.” (Yehudi Menuhin)

Prin Festivalurile Internaționale „George Enescu”, care au loc cu regularitate în București cu participarea unor muzicieni de faimă mondială, opera muzicală enesciană este pusă în valoare.

 

Surse : http://www.georgeenescu.ro/georgeenescu-ro_doc_19_despre-george-enescu_pg_0.htm

 

 

 

GEORGE EMIL PALADEGeorge Emil Palade (n. 19 noiembrie 1912Iași – d. 8 octombrie 2008Del MarCalifornia), a fost un medic și om de știință american de origine română, specialist în domeniul biologiei celulare, laureat în 1974al premiului Nobel pentru fiziologie și medicină. În 1986 i-a fost conferită în Statele Unite National Medal of Science („Medalia Națională pentru Știință”) în biologie pentru: „descoperiri fundamentale (de pionierat) în domeniul unei serii esențiale de structuri supracomplexe, cu înaltă organizare, prezente în toate celulele vii”.

 

 

Surse :https://ro.wikipedia.org/wiki/George_Emil_Palade

 

 

 

GG CONSTANTINESCUGeorge (GoguConstantinescu (n. 4 octombrie 1881Craiova – d. 11 decembrie 1965ConistonCumbriaMarea Britanie) a fost un inovator, inventatorom de știință și inginer român.

A fost responsabil pentru crearea unui nou domeniu al mecanicii, numit sonicitate, care descrie transmiterea energiei prin vibrații în corpurile fluide sau solide. A aplicat noua teorie în numeroase invențiimotorul sonicpompa sonicăciocanul sonic și altele. Printre alte realizări ale sale se mai numără și un dispozitiv de tragere printre palele elicei indiferent de turația acesteia și primul schimbător de viteze automat. A participat activ la construcția de avioane engleze, tipul Bristol, în perioada cât a locuit în Anglia.

 

Surse :https://ro.wikipedia.org/wiki/George_Constantinescu

 

 

ANA ASLANAna Aslan (n. 1 ianuarie 1897, la Brăila – d. 20 mai 1988, la București) a fost medic român specialist în gerontologie, academician din 1974, director al Institutului Național de Geriatrie și Gerontologie (1958 – 1988).

A evidențiat importanța procainei în ameliorarea tulburărilor distrofice legate de vârstă, aplicând-o pe scară largă în clinica de geriatrie, sub numele de Gerovital. Numeroase personalități internaționale au urmat tratament cu GerovitalTitoCharles de GaulleHrusciovJ.F. KennedyIndira GandhiImelda MarcosMarlene DietrichKonrad AdenauerCharlie ChaplinKirk DouglasSalvador Dali.

 

Surse : https://ro.wikipedia.org/wiki/Ana_Aslan

 

 

STANILOAEDumitru Stăniloae (n. 16 noiembrie 1903VlădeniComitatul Brașov – d. 5 octombrie 1993București) a fost un preot, teolog, profesor universitardogmatist, traducător, scriitor și ziarist român. Este considerat unul dintre autoritățile proeminente ale teologiei europene din secolul XX și cel mai mare teolog român.[1] A lucrat vreme de 45 de ani la traducerea lucrării „Filocalia sfintelor nevoințe ale desăvârșirii” (în douăsprezece volume). Membru titular al Academiei Române (1991).

 

Surse : https://ro.wikipedia.org/wiki/Dumitru_St%C4%83niloae

 

About alex.antonache

Colectionez marci postale, ilustrate maxime, plicuri prima zi, intreguri postale, carti postale si alte piese cuprinse in domeniul filateliei.Imi exprim speranta ca postarile mele sa fie apreciate de vizitatori.

Lasă un comentariu