Flux RSS

Iolanda Balaș Sőtér . S-a stins o mare stea a sportului românesc.

 

Vineri,  11 martie 2016, a încetat din viață marea campioană română de atletism Iolanda Balaș. Anunţul a fost făcut de Federaţia Română de Atletism. Fosta sportivă avea 79 de ani.
Iolanda Balaș Sőtér s-a născut la 12 decembrie 1936, la Timișoara. . A absolvit Institutul de Educaţie Fizică şi Sport, specializare atletism (1967). A început să practice atletismul la 12 ani, iar în 1951 a stabilit recordul naţional la săritura în înălţime (1,48 m).

Iolanda Balaş-Soter a dominat cu  autoritate săritura în înălţime. Mai bine de un deceniu, între 1956 şi 1967, fata cu bucle aurii, a depăşit recordul mondial de 14 ori, ridicînd ştacheta de la 1,75 metri la 1,91 metri şi a ajuns să deţină recordurile pe 30 de arene ale lumii, performanţă de nimeni egalată! Timp de zece ani a inregistrat 142 de victorii consecutive, performanta inscrisa in Cartea Recordurilor.

Iolanda Balaş a fost prima campioană olimpică a atletismului românesc, singura, de altfel, posesoare 14 recorduri mondiale la săritura în înălţime, dintre care 12 consecutive, 2 titluri de campioană olimpică, 3 europene (şi o medalie de argint), 3 titluri mondiale universitare, 9 titluri balcanice, 19 titluri naţionale.

„Linişte! Sare Iolanda Balaş!”, anunţau crainicii stadioanelor ” şi spectatorii amuţeau. 

Acum liniștea s-a așternut pentru totdeauna. Dumnezeu să o ierte și s-o odihnească în pace !

IOLANDA BALAS

About alex.antonache

Colectionez marci postale, ilustrate maxime, plicuri prima zi, intreguri postale, carti postale si alte piese cuprinse in domeniul filateliei.Imi exprim speranta ca postarile mele sa fie apreciate de vizitatori.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: