Flux RSS

Tag Archives: Delta Dunarii

LEBEDE

Lebedele sunt un gen de păsări acvatice mari, aparținând familiei Anatidae. Pot fi recunoscute după gâtul curbat (au cel mai mare număr de vertebre cervicale dintre toate vertebratele) și după penajul alb (sau negru pentru unele specii). În România sunt întâlnite 4 specii: lebăda de iarnă (Cygnus cygnus), lebăda de vară (Cygnus olor) și lebăda mică  (Cygnus columbianus); în grădinile zoologice de la noi este des întâlnită lebăda neagră (Cygnus atratus).

Emisiunea de mărci poștale Delta Dunării. Lebede, care a fost pusă în  circulație marți, 1 septembrie 2020, conține patru timbre cu lebada de vară. Dintre acestea am folosit doar primele doua valori de 3,30 și 5,00 lei, pentru a face illustrate maxime. Am folosit cărți poștale Allex Collection și ștampila prima zi a emisiunii.

Lebăda de vară (Cygnus olor )

Lebăda de vară sau lebăda cucuiată (Cygnus olor) este o pasăre migratoare sau sedentară din ordinul anzeriformelor (Anseriformes), familia anatidelor (Anatidae) cu o talie foarte mare (lungime 125–160 cm, greutate 6,6–15,0 kg) răspândita în mlaștini, bălți, lacuri cu vegetație bogată (stuf, papură etc.) din nordul și centrul EurasieiTurciaBalcani și din America de Nord. Se recunoaște după culoarea albă, gâtul unduit în S când lebăda înoată, ciocul roșu-portocaliu cu un cucui negru pe frunte (la baza ciocului), picioarele negre și obiceiul de a-și arcui aripile deasupra spinării (mai ales masculul). Nu cântă, însă în zbor aripile produc un vâjâit muzical care se aude de departe. Se hrănește cu plante, rădăcini, semințe de ierburi, viermi, insecte, moluște, uneori și pești mici.

Lebăda de vară (Cygnus olor )  În România este prezentă în sezonul cald în Delta Dunăriicomplexul lagunar Razim-Sinoie,  Parcului Natural Văcărești   și unele bălți mari din zonele joase ale Moldovei, Bărăgan și Câmpia de Vest;  iarna migrează spre sudul Mării CaspiceDelta Nilului și estul Mării Negre ori în preajma bălților neînghețate din interiorul României, unde iernează și unele populații nordice. În Republica Moldova cuibărește într-un număr mic în bălțile din sudul republicii și în unele lacuri din zona central

Pelicani

Pelicani

Romfilatelia readuce în prim plan bogăția patrimoniului natural al României, prin introducerea în circulație a unei emisiuni de mărci poștale dedicate speciilor de pelicani din țara noastră denimită ”Rezervația Biosferei Delta Dunării împlinește anul acesta 25 de ani de la înființare” Data apariíei 10.04.2015

Delta Dunării este unica deltă din lume declarată în întregime rezervație a biosferei, aflată în patrimoniul UNESCO din anul 1991, adăpostind un număr impresionant de două specii de pelicani: Pelicanul comun (Pelecanus onocrotalus) și Pelicanul creț (Pelecanus crispus).

 

1.Pelican comun – Pelecanus onocrotalus

Denumit și “Marele Pelican Alb” este o specie acvatică masivă, ce pare complet albă atunci când e așezat pe sol. În zbor, se distinge ușor culoarea neagră de pe partea inferioară a aripilor. Are un cioc larg si lung de care atârnă “o gușă galbenă străbătută de vine roșii”. Adulții au o lungime a corpului cuprinsăă între 160 – 180 cm si o greutate de 8.000 – 10.000 g. Anvergura aripilor este cuprinsă între 270 – 320 cm. Adulții au o infățișare similară. Se hrănesc cu pește in ape cu adancime redusă (1,5 – 2,5 m) deoarece nu se pot scufunda într-un mod asemănator cormoranilor. Pentru ierbare se deplasează în Israel șo coastele Africii.

http://www.sor.ro/ro/pasari/Pelecanus-onocrotalus.html

 PELICANI 1

 PELICANI 1 VERSO

Ilustrata maximă,  cu timbrul de 8,10 lei, cartea poștală editată de Eco Chettusia, foto Mihai Baciu, ștampila ocazională „Ziua Rezervatiei Biosfera Delta Dunării”  Vadu 01.09.2015. Realizare AF Tomis Constanța, cu sprijinul domnului dr. Ioan Daniliuc.

 

 

PELICANI 2

Ilustrata maximă,  cu timbrul de 3,60 lei, cartea poștală editată de Eco Chettusia, foto Mihai Baciu, ștampila ocazională „Ziua Rezervatiei Biosfera Delta Dunării”  Vadu 01.09.2015. Realizare AF Tomis Constanța, cu sprijinul domnului dr. Ioan Daniliuc.

 

 

  

2.Pelican creț (Pelecanus crispus).

Pelicanul creț este ruda apropiată a Marelui Pelican Alb (pelicanul comun). Este doar cu puțin mai mare decât ruda sa și atinge 10.000 – 12.000 g.  Penajul este alb suriu. In haina de nuntă, pe cap apare un moț de pene buclate si moi, care la păsările foarte bătrâne atinge o lungime de 14 – 16 cm, iar “gușa care atârnă de cioc” se colorează intens îin roșu coral. Se hrăneste în mod similar. Năpârlește in iulie – octombrie, similar cu Marele Pelican Alb.

Populația sa este distribuită în sud – estul Europei, in special in Grecia, România și Rusia. În România, cuibărește în Delta Dunării alături de Marele Pelican Alb, dar și izolat în colonii mici de câteva zeci de perechi, în zona sudică a Deltei Dunării si complexul lagunar Razim Sinoe. Cel puțin o parte din exemplarele acestei specii iernează pe culoarul inferior al Dunării, însă Grecia și Turcia reprezintă cartierele de iernare cele mai importante. E mai prudent și mai sperios decât pelicanul comun.

http://www.sor.ro/ro/pasari/Pelecanus-crispus.html

PELICANI 3

Ilustrata maximă, cu marca poștală  de 9.10 lei, cartea poștală editată de AF Tomis Constanța, ștampila ocazională „Ziua Mondială a Mediului”  Sinoie 05.06.2015. Realizare AF Tomis Constanța, cu sprijinul domnului dr. Ioan Daniliuc.

 

 PELICANI 4

Ilustrata maximă, cu marca poștală  de 5 lei, cartea poștală editată de AF Tomis Constanța, ștampila ocazională „Ziua Mondială a Mediului”  Sinoie 05.06.2015. Realizare AF Tomis Constanța, cu sprijinul domnului dr. Ioan Daniliuc.