Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) s-a născut la 16 noiembrie 1945. UNESCO are 195 de membri și 8 membri asociați și este guvernată de Conferința generală și de Comitetul executiv. Secretariatul, condus de directorul general, pune în aplicare deciziile acestor două organe. Organizația are peste 50 de birouri externe în întreaga lume, iar sediul central este situat la Paris.
Misiunea UNESCO este de a contribui la construirea unei culturi a păcii, eradicarea sărăciei, dezvoltare durabilă și dialog intercultural prin educație, științe, cultură, comunicare și informare.
În 1956, România a devenit parte a acestei Organizații, În acest an aniversăm 65 de ani de activitate în structurile sale.
Patrimoniul mondial UNESCO din România include în prezent în lista sa șapte situri culturale (bisericile din Moldova, Mănăstirea Horezu, satele cu biserici fortificate din Transilvania, cetățile dacice din Munții Orăștiei, centrul istoric al Sighișoarei, bisericile de lemn din Maramureș și peisajul cultural minier Roșia Montană) și două situri naturale (Delta Dunării și pădurile seculare și virgine de fag din Carpați și alte regiuni ale Europei).
România are și șapte elemente pe Lista Patrimoniului Imaterial (ritualul călușului, doina, ceramica de Horezu, colindatul de ceată bărbătească, Feciorescul de Ticuș, meșteșugul covoarelor tradiționale de perete și practicile culturale asociate zilei de 1 Martie).
Marți, 27 iulie 2021,a fost lansată emisiunea de mărci poștale România, 65 de ani în UNESCO.
Emisiunea este alcătuită din 4 timbre, o coliță dantelată .
Cele patru timbre ale emisiunii prezintă specii de păsări și mamifere întâlnite atât în Delta Dunării., cât și în alte zone ale țării noastre.
Cu cele patru timbre am afăcut ilustrate maxime. Suporturile au fost realizate de Allex Collection. Am obliterat cu stampila prima zi a emisiunii.
Pănțărușul – Troglodytes troglodytes

Barza neagră – Ciconia nigra

Castorul european sau brebul – Castor fiber

Pelicanul creț – Pelecanus crispus
