RSS Feed

FAUNĂ PROTEJATĂ DIN ROMÂNIA

Posted on

Romfilatelia a lansat, joi, 25 aprilie 2019, emisiunea de mărci poștale „Faună protejată din România“.

 Și de acestă dată m-am străduit sa fac ilustrate maxime, cu timbrele emisiunii., cărțile postale Allex Collection. Obliteratrea cu stampila prima zi, la O.P.37 București.

Cocoșul de mesteacăn (Lyrurus tetrix)

Cocoşul de mesteacăn este o specie caracteristică zonelor de la limita superioară a pădurilor montane cu arbori rari. Lungimea corpului este de 40-58 cm şi are o greutate medie de 1000-1450 g pentru mascul şi 750-1110 g pentru femelă. Anvergura aripilor este cuprinsă între 76-82 cm. Masculul este mai mic decât cocoşul de munte ( Tetrao urogallus ) şi în zbor i se văd dungile albe de pe aripi. Adulţii au înfăţişare diferită. Masculul are un penaj lucios, albastrui-negru şi penele cozii îndoite în formă de liră, care în zbor se desfac în furculiţă. Femela este maronie. Se hrăneşte cu frunze, muguri (preferă mugurii de mesteacăn), seminţe de pădure, fructe, insecte şi larvele acestora.

Ursul brun (Ursus arctos) 

Este un animal deosebit de puternic, aparținând familiei Urside, are un corp de până la 2,5 m lungime, o înălțime la greabăn de până la 1,5 m și o greutate maximă de 600 kg. Ursul brun poate trăi până la 30 de ani în natură și până la 50 de ani în captivitate. Ursul brun are o blană deasă, mult apreciată, cu două rânduri de peri, spicul și puful. Deși culoarea de bază este cea brun-cafenie, variațiile sunt deosebit de mari, de la urși roșcați la cei aproape negri. Unele exemplare prezintă pete albe la baza gâtului, formând uneori un adevărat guler, asemănător cu cel al ursului gulerat de Himalaya. Dentiția este tipică de omnivor, cu canini puternici și molari rotunjiți.

Cocoșul de munte (Tetrao urogallus), 

Cocoşul de munte este o specie caracteristică zonelor de pădure de conifere, dense, înalte şi întunecate, dar care au şi luminişuri deschise. Lungimea corpului este de 54-90 cm şi are o greutate medie de 4300 g pentru mascul şi până la 2000 g pentru femelă. Anvergura aripilor este cuprinsă între 87-125 cm. Masculul este uşor de recunoscut după talia mare, gâtul şi coada lungi şi penajul închis. Femela este considerabil mai mică decât masculul, însă mai mare decât femela de cocoş de mesteacăn ( Lyrurus tetrix ). Are un penaj brun pestriţ. Se hrăneşte cu ace de conifere, muguri şi conuri mici de brad şi molid, fructe, insecte şi larve.

Capra neagră (Rupicapra rupicapra), 

Este un animal care face parte din familia Bovidae, subfamilia Caprinae. Ea este răspândită în regiunile muntoase din Europa și Asia Mică.

Specie protejată prin lege în țara noastră, capra neagră trăiește vara în pajiștile alpine și subalpine de deasupra limitei pădurilor de conifere, iar iarna coboară în păduri până la altitudinea de cinci sute de metri căutând locurile adăpostite și prielnice pentru hrană. Are un corp scund cu picioare musculoase și copită despicată, iar coarnele sunt sub forma mânerelor de baston, fiind dispuse pe formațiuni osoase ale craniului. Ele sunt recunoscute și apreciate de către vânători pentru trofeele lor.

Râsul (Lynx lynx),

Cel mai tipic dintre animalele rapitoare carnivore din Romania. Exista exemplare cu pete dispuse pe spate, foarte bine pronuntate si ras de o singura culoare, sur galbui.El ocupa in principal zona Carpatilor, cu nuclee mai importante in Muntii Gurghiu, Harghita, Ciuc, Buzau, Retezat, Fagarasului, Carpatii nordici, Apuseni. Specie caracteristica regiunilor de munte cu paduri intinse de rasinoase, sau in amestec cu foioase, dar linistite.Rasul are lungime de 80-150 cm (inclusiv capul), coada de 12-25 cm, inaltimea la greaban de 45-85 cm, greutate 11-38 (dar si pana la 48) kg. Cap rotund, scurt si masiv, impodobit cu fauri (favoriti) la falcile de jos, urechi drepte si ascutite, terminate cu un smoc de par lung si intunecat, gheare retractile ca la pisica, picioare lungi si vanjoase, labele dinainte foarte puternice. In prezenta rivalilor pufaie si maraie ca pisica.

Zimbrul (Bison bonasus) 

Este o specie de bizon care se găsește în Europa. Animalul a fost descris prima dată în literatura științifică de Carl Linné în 1758. În 1996 a fost clasificat ca specie în pericol.

Zimbrul este cel mai greu animal european de pe uscat. Un zimbru are o lungime de 2,9 – 3 metri și o înălțime de 1,9 metri, cântărind de la 300 la 920 kg. Este mai înalt, dar mai puțin masiv decât ruda sa apropiată bizonul american. De asemenea are păr mai scurt decât acesta.

Zimbrii sunt pe cale de dispariție. Zimbrii trăiesc în păduri, având foarte puțini dușmani naturali; există doar câteva relatări din secolul al XIX-lea încoace despre atacuri din partea lupilor și urșilor. Zimbrul este erbivor.

În România, zimbrii pot fi admirați în Rezervația Dragoș-Vodă de la Vânători Neamț, în Rezervația Neagra de la Bucșani, Dâmbovița (cea mai mare rezervație din România ca număr de exemplare ), în rezervația Valea zimbrilor din Vama Buzăului, Brașov, la Hațeg – Slivuț, la Grădina Zoologică din Târgoviște, două exemplare la Grădina Zoologică din Reșița și două exemplare la Grădina Zoologică din Hunedoara. Zimbrii au fost re-introduși în România în anul 1958, când primele două exemplare de animale au fost aduse din Polonia și ținute într-o rezervație din Hațeg. Ideea zimbrilor în libertate, pe teritoriul României, s-a născut abia în 1999, printr-un program susținut de Banca Mondială și Uniunea Europeană,

Începând cu anul 2014, în Munții Țarcu (pe raza comunei Armeniș, județul Caraș-Severin) au fost reintroduse mai multe exemplare din această specie (17 mai 2014 au fost reintroduse 17 exemplare, 12 iunie 2015, 14 exemplare, iar în 11 iunie 2016 încă 10 exemplare).

Cerbul carpatin (Cervus elaphus),

Face parte din familia Cervidae,  este un mamifer ierbivor din categoria rumegatoare ce ocupa locul secund in topul copitatelor salbatice din Romania . Prima pozitie este ocupata de catre elan .Cerbul este un mamifer ierbivor, trǎieşte aproximativ treizeci de ani şi face parte din familia cervidae şi categoria rumegǎtoare, este cel mai mare reprezentant al copitatelor.  Animal sǎlbatic, timid, sfios care este vânat pentru carne, coarne şi piele. Cerbul carpatin este animalul cu înfǎţişarea mândrǎ, elegantǎ dar puternicǎ. Lungimea corpului poate ajunge pânǎ la doi metri, iar  pǎrţile corporale sunt foarte bine echilibrate, fiind de talie mai mare decât cuita, coarnele lui sunt ramificate.

Reclame

About alex.antonache

Colectionez marci postale, ilustrate maxime, plicuri prima zi, intreguri postale, carti postale si alte piese cuprinse in domeniul filateliei.Imi exprim speranta ca postarile mele sa fie apreciate de vizitatori.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: