Mănăstirea Putna este un lăcaș monahal ortodox, unul din cele mai importante centre religioase și culturale românești. Se află în comuna Putna, la 33 km nord-vest de orașul Rădăuți, în județul Suceava.
Cronicarul Ion Neculce istoriseste astfel despre felul in care a fost ales locul pe care avea sa fie zidita Manastirea Putna: „Stefan-Voda cel Bun, cand s-au apucat sa facaManastirea Putna, au tras cu arcul dintr-un varfu de munte ce este langa manastire. Si unde au agiunsu sageata, acolo au facut prestolul in oltariul„.
Lucrările de construcție a bisericii, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului„, au fost începute la 10 iulie 1466, dupa cucerirea cetatii Chilia (1465), și au fost terminate in anul 1469, slujba de sfințire având loc în același an, la 3 septembrie.
Mănăstirea a fost un important centru cultural, fiind caracterizată de către Mihai Eminescu ca „Ierusalimul neamului românesc”. Aici s-au copiat manuscrise și au fost realizate miniaturi prețioase. Este vestită și pentru faptul că aici este înmormântat Ștefan cel Mare și Sfânt, cel care a ctitorit mănăstirea.
În prezent, sfântul lăcaș deține un bogat muzeu mănăstiresc, cu broderii, manuscrise, obiecte de cult, icoane etc. Mănăstirea Putna este inclusă în Lista monumentelor istorice din România, având codul de clasificare SV-II-a-A-05595. [1]
https://ro.orthodoxwiki.org/M%C4%83n%C4%83stirea_Putna
http://www.crestinortodox.ro/manastiri/manastirea-putna-117720.html
Această importantă aniversare a fost marcată, prin punerea în circulație a uniei emisiuni filatelice, formată din două mărci poștale, una cu valoarea nominală de 3,00 lei care reproduce o icoană realizatp în atelierele mănăstirii înfățițându-l pe Ștefan cel Mare ținând în mână macheta mănăstirii și aunei gravuri din anul 1927, aparținând lui Antoine Kaindl, ce ilustrează imaginnea mănăstirii, iar cea de a doua, cu valoarea nominală de 15,00 lei, ilustrează imaginea Bisericii mănăstirii. De asemenea a fost emisă o coliță dantelată,al carei timbru, cu valoarea de 12,00 lei, ilustrează Mormântul Sfântului Ștefan cel Mare. Emisiunea cuprinde și un plic prima zi a emisiunii, două cărți maxime și un album filatelic. Detalii aici : http://romfilatelia.ro/ro/sfanta-manastire-putna-550-de-ani/
Dacă în ultimii ani, Romfilatelia scotea rebuturi filatelice, sub denumirea de cărți maxime (maximum cards) care erau obliterate cu ștampila prima zi e emisunii ce menționa localitatea București, chiar dacă timbrele prezentau obiective istorice, culturale, turistice din alte localități (Iași, Brașov. Constanța. Oradea. etc.), nerealizând concortanța de loc, de acestă data, a revenit la vechiul obicei al poțtei române și a întreprindrii de profil, care emiteau cărți poștale maxime de foarte bună calitate. Astfel ștampila prima zi ”Putna 05.07.2016” asigură concornața de loc la care am făcut referire. Mai rămâne de discutat concordanta de timp, 05.07.2016 , în loc de 10.07.2016, dar să ni fim cârcotași.