Flux RSS

ACADEMIA ROMÂNĂ , 150 de ani

Pe 4 aprilie 2016 Academia Română împlineşte 150 de ani de activitate. Fondată în 1866, iniţial sub numele de Societatea Literară Română, apoi de Societatea Academică Română, instituţia, definită drept cel mai înalt for de cultură şi ştiinţă românesc, primeşte, în martie 1879, titulatura Academia Română. Simbol al spiritualităţii naţionale încă de la înfiinţarea sa, la foarte scurtă vreme după Unirea Principatelor Române, Academia Română se afirmă şi continuă să se definească drept nucleul intelectualităţii româneşti. Membrii săi sunt personalităţi ştiinţifice recunoscute şi apreciate naţional şi internaţional, cu o deosebită expertiză în domenii dintre cele mai diverse, de la istorie, filosofie şi lingvistică, până la fizică nucleară, chimie, biologie macro- şi microcelulară, geologie şi geodinamică sau agricultură.

Surse :

http://www.academiaromana.ro/com2016/doc4apr/comunicatAR150.pdf

http://www.cdep.ro/pls/legis/legis_pck.htp_act_text?idt=101044

 

Cu acest prilej, astăzi 4 aprilie 2016, a fost lansată emisiunea filatelică Academia Română, 150 de ani, formată dintr-o marcă poștală cu valoarea nominală de 5,00 lei, ce ilustrează cladirea Academiei Române  din Calea Victoriei si o coliță dantelată cu timbrul în valoare de 8,00 lei, ce prezintă logoul aniversar  ”Academia Română – 150 ani în serviciul națiunii române” și zeița Minerva.

Detalii : http://romfilatelia.ro/ro/academia-romana-150-de-ani/

 

Cu timbrele emisiunii, am reușit sa fac câteva ilustrate maxime. Cărțile poștale au fost realizate de Allex Collection la FullColor București. Am aplicat ștampila prima zi a emisiunii, 04.04.2016 la O.P. 37 București.

 

AR 1

 

Clădirea Academiei Romane este situată pe Calea Victoriei nr. 125,  vizavi de Cazino Victoria. Cladirea Academiei este una din cele mai vechi din Capitală, fostă casa boierească Cesianu. Academia are sediul in această clădire din 1890. Clădirea Bibliotecii Academiei a fost construită in 1936 după planurile arhitectului Duiliu Marcu și este situată în spatele grădinii Academiei.AR 1 V

 

 

 

 

 

 

AR 2

 

În fața clădirii se află statuia zeiței Minerva ( Pallas Athena – la greci), operă a sculptorului   Mihail Ecobici.

 

 

 

 

AR 3Zeița Minerva în picioare, având în mâna stângă lancea iar în cea dreaptă Pământul sub forma unei sfere deasupra căreia se află o Victorie înaripată.În religia si mitologia greacă, Pallas Ahtena este zeita intelepciunii, curajului, inspiratiei, civilizatiei, legii si ordinii, matematicii, puterii, strategiei, artelor si mesteșugurilor. însoțește întotdeauna eroii sau îi ajută și este zeița spiritului eroic. Minerva este corepondentul roman al zeitei Athena.

 

 

Logo aniversar 1

 

 

 

Logoul aniversar  ”Academia Română – 150 ani în serviciul natiunii române” și zeița Minerva”.

 

 

About alex.antonache

Colectionez marci postale, ilustrate maxime, plicuri prima zi, intreguri postale, carti postale si alte piese cuprinse in domeniul filateliei.Imi exprim speranta ca postarile mele sa fie apreciate de vizitatori.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: