Flux RSS

Alfabetul florilor (II) CU DRAG, din suflet pentru doamne si domnișoare.

 

Astăzi 8 Marie 2016, cu prilejul Zilei Internaționale a Femeii, a fost pusă în circulație emisiunea filatelică  Alfabetul florilor (II) CU DRAG. Expresia ”CU DRAG” este formată de cele șase mărci poștale ale emisiunii, fiecare literă reprezentând inițiala florii care se regăsește ilustrată pe timbrul respectiv.Fiecare literă  a expresiei  ”CU DRAG” reprezentă inițiala florii care se regăsește ilustrată pe fiecare din cele șase mărci poștale ale emisiunii,

Deși apariția acestei emisiuni a fost anunțată târziu (abia ieri) am reușit să fac ilustratele maxime pe care le ofer ”cu drag” tuturor doamnelor și domnișoarelor. Am folosit cărțile poștale ilustrate realizate de Allex Collection și ștampila prima zi a emisiunii, București 08.03.2016, aplicată la Oficiul Poștal 37.

 

 

1Crizantema (Chrysanthemum indicum)

Este o plantă cu un aspect vesel și plăcut creat tocmai prin culoarea frumoasă a petalelor florilor sale de un galben-aprins. Este cunoscută și sub denumirea de tufănică, margarete de toamnă, crizantemă mare. Face parte din familia  Asteraceae și este originară din China, unde există și un oraș antic Ju-Xian numit ,,Orasul crizantemă”.La noi în țară crizantemele sunt cultivate în scopuri ornamentale și sunt foarte apreciate de toată lumea pentru ambianța plăcută pe care o creează atunci când împodobesc grădinile și parcurile publice, cât și locuințele oamenilor.

 

 

2Urechelniță comună (Sempervivum tectorum)

Plantă erbacee perenă, folosită ca plantă ornamentală și medicinală. Frunzele mari și cărnoase de la nivelul solului sunt dispuse ca într-o rozetă, în general, având formă ovală și vârf ascuțit. Frunzele sunt suculente și poate avea culorile verde, roșu, mov sau galben. În vârful plantei se află florile de culoare roșie sau roz, în funcție de soi. Urechelnița poate fi întâlnită în flora spontană dar, datorită valorii sale, uneori este și cultivată. Urechelnița din flora spontană este o plantă mai greu de găsit – crește în locuri speciale, prin ruine, pe stâncării, în locuri părăsite. Partea medicinală cea mai importantă din această plantă este reprezentantă de frunzele ei, bune uneori și pentru salată. Din aceste frunze se face infuzie, se prepară suc și se pot face și cataplasme.

 

 

3Dalia (Dahlia)
Originară din America Centrală şi Mexic, dalia sau gherghina, cum i se mai spune, este o floare deosebit de frumoasă., De aceea o vom întalni foarte des, în special în grădinile caselor de la țară, dar și în parcurile din orașe. Daliile pot fi pitice, cu tulpina de cațiva cm, dar pot atinge și înaltimi de 1,5-2 m. Florile lor pot fi simple sau 3 Vbătute, rotunde, sau cu petale ascuțite, colorate în alb, galben, multe nuante de rosu sau de mov. Daliile sunt iubite și pentru faptul că îinfloresc din iunie până în octombrie, sau chiar mai târziu, până la primul îngheț, înfrumusețând grădinile cu bogația de culori si forme a florilor

 

 

 

 

4Rușcuța de primăvară (Adonis vernalis )

Este o plantă erbacee perenă din familia Ranunculaceae, cunoscută sub mai multe denumiri populare:bulbuc, dedinița, dediței galbeni, scânteiță, spânț, spânț de cal, spreuț, floarea-Paștelui.

 Planta prezintă în sol un rizom scurt, tare, gros, din care pornesc rădăcini fibroase. Din rizom se dezvoltă tulpini florifere și sterile de până la 45 cm, cu frunze filiforme și flori solitare la vârful tulpinii cu un diametru de până la 8 cm, de culore galben-aurie, lipicioase cu 5 sepale și 10-20 petale lungi de 2–4 cm și multe stamine. Înflorește din aprilie până în mai și face un fruct de tip poliachenă cu achene scurt-păroase. În scopuri medicinale se întrebuințează numai părțile aeriene, recoltate când planta este în plină floare.

 

 

 

5Azaleea (Rhododendron)

Plantă tip arbust de o frumusețe rară, frumusețe provenită de la bogăția florilor în culori variate și strălucitoare, de la alb, roz, până la roșu intens. Această superbă floare, dar pe deasupra pretențioasă, provine din sud-estul Asiei, mai exact din China si Japonia, unde climatul este foarte benefic pentru astfel de flori, verile neavand temperaturi foarte ridicate, iar iernile temperaturi foarte scăzute.

 

 

 

6Gladiola (Gladiolus)

Este o plantă perenă, ce depășește 1-1,5 m înălțime în funcție de soi. Florile gladiolei prezintă o varietate foarte largă de culori. In pământ prezintă un bulb (tuberobulb, tubercul sau ceapă).Gladiolele sunt plante originare din bazinul mediteraneean și Africa de sud. Acestea sunt înrudite cu irisul si se aseamana destul de bine având o tijă alungită si ascuțită către vârf, sub formă de ”sabie”. Numele de gladiolă vine din latină de la gladius in traducere însemnând sabie, datorită formei acesteia. Florile acestora cresc în spic îndreptat într-o parte a tijei având culori puternice, proaspete cu o paletă largă -fiind întalnite atât albe cât și mov, o singură excepție făcând-o nuanța albastră- fiind rezultatul hibridizării

 

Publicitate

About alex.antonache

Colectionez marci postale, ilustrate maxime, plicuri prima zi, intreguri postale, carti postale si alte piese cuprinse in domeniul filateliei.Imi exprim speranta ca postarile mele sa fie apreciate de vizitatori.

Un răspuns »

  1. Felicitări pentru realizările dvs.! Recunosc, sunt uimit de promptitudinea de care daţi dovadă în ceea ce faceţi, fapt care vă dovedeşte pe deplin pasiunea pentru maximafilie. Cătălin

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: