Flux RSS

Curiozități și superlative românești

Miercuri, 24 februarie 2016, a fost lansată emisiunea filatelică ”Curiozități și superlative românești” , formată dim patru timbre care prezinntă urmatoarele imagini:

-timbrul cu valoarea de 3,00 leibancnota de 10 bani din 1917, cea mai mică bancnotă din lume;

– timbrul cu valoarea de 3,30 leiFeriga, un exponat  aparținând Muzeului Aurului din Brad.

– timbrul cu valoarea de 5,00 leiOrga Buchholz din Biserica Neagră – Brașov, fiind una din cele mai mari din Europa ;

– timbrul cu valoarea de 14,50 lei – Basoreliful Regelui Daciei Decebal , realizat de sculptorul italian Mario Galeotti pe malul stag al Dunării. Este cea mai mare sculptură din Europa având dimensiunile : 42,9 metri înălțime si 31,6 metri lațime.

Deși  toate timbrele au un potential maximafil deosebit, nu am am putut realiza ilustrate maxime decât cu valoarea de 3,00 lei – bancnota de 10 bani din 1917, cea mai mică bancnotă din lume, celelate imagini fiind din afara Bucureștilor, nu se asigura concordanța de loc. Probabil, in viitor, vom face ilustrate maxime cu stampilele de poștă.

Cărtile postale au fost realizate de domnul Alexandru Mateescu.

 

1

 

 

 

 

 

 

 

1 V

Bancnota de 10 bani emisă  la începutul anului 1917 de Ministerul de Finanţe al României este cea mai mică bancnotă din lume, potrivit World Records Academy. Este aproape cât un timbru şi avea o valoarea monetară extrem de mică. De altfel, tipărirea ei este un paradox şi pentru specialişti, având în vedere uriaşa inflaţie din România anului 1917.

 

 

2Bancnota de 10 bani a înlocuit moneda cu aceeaşi valoare, chiar la începutul anului 1917, când România nu mai deţinea ca teritoriu decât Moldova, restul ţării fiind ocupat de trupele germane şi bulgare. Aşa cum a fost ea emisă, bancnota arăta mai mult ca un timbru. Avea dimensiunile de 27,5 x 38 de milimetri. Bancnota este colorată în verde şi portocaliu şi pe ea se pot observa anul de emisie şi cuvântul „Romania“. Pe avers este imprimat chipul lui Ferdinand I al României , iar pe revers, stema României cu deviza regală „Nihil Sine Deo”.

 

Surse :

http://www.historia.ro/exclusiv_web/general/articol/istoria-celui-mai-mic-ban-hartie-lume-drumul-bancnotei-10-bani-emise

http://www.cunoastelumea.ro/banca-nationala-a-romaniei-detine-cea-mai-mica-bancnota-din-lume/

 

 

 

Publicitate

About alex.antonache

Colectionez marci postale, ilustrate maxime, plicuri prima zi, intreguri postale, carti postale si alte piese cuprinse in domeniul filateliei.Imi exprim speranta ca postarile mele sa fie apreciate de vizitatori.

2 responses »

  1. Emisiunea filatelică este una dintre preferatele mele din ultimii ani, iar dumneavoastră ați pus foarte bine în valoare marca de 3 lei, motiv pentru care mă înclin! Cătălin

    Răspunde
    • Multumesc. Voi incerca sa realizez si cu celelalte marci, dar in functie de deplasarile pe care eu sau colegii mei in ale maximafiliei (din ce in ce mai putini) le vom putea face in localitatile respective. Aprorpo, nu aveti drum pe la Brad?

      Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: