Flux RSS

Regina Elisabeta a Romaniei (1881-1916). – Comemorare 100 de ani

 

La 18 februarie 2016 se împlinesc 100 de ani de la moartea Reginei Elisabeta a României, (1881-1916).

Elisabeta a României (pseudonim literar Carmen Sylva, nume complet Elisabeth Pauline Ottilie Luise zu Wied, născotă la 29 ecembrie 1843NeuwiedGermania, decedată la  18 februarie 1916, Curtea de Argeș), a fost regina României în timpul domniei soțului său, Carol I al României. Patroană a artelor, fondatoare a unor instituții caritabile, poetă, eseistă și scriitoare, ca fondatoare de instituții caritabile a fost supranumită de oamenii din popor „mama răniților”.

A încurajat dezvoltarea meşteşugurilor tradiţionale a organizat participarea României la Expoziţiile universale, a elogiat în versuri şi proză frumuseţile noii sale patrii. Regina s-a afirmat în plan artistic folosind pseudonimul de „Carmen Sylva”.

După moartea regelui Carol I (27 septembrie 1914), regina Elisabeta s-a retras la mănăstirea de la Curtea de Argeș, unde a încetat din viață la 18 februarie 1916, în urma unei duble pneumonii. A fost înmormântată alături de Carol I, la Curtea de Argeș.

Pentru a marca acest eveniment, am realizat două ilustrate maxime. Am folosit timbrul cu valoarea de 3,10 lei din emisiunea filatelica ”Regalitatea în România” emisă la 30.01.2015 și stampila ocazională, realizată de Asociatia Filateliștilor din București.

 

1

 

Cartea poștală editată de Castelul Muzeu Peleș, fotografie Frantz Mandy în 1873

 

 

 

 

 

1 V

 

 

 

 

 

 

 

 

2

Cartea poștală realizată de dr. Ioan Daniliuc pentru AFB

About alex.antonache

Colectionez marci postale, ilustrate maxime, plicuri prima zi, intreguri postale, carti postale si alte piese cuprinse in domeniul filateliei.Imi exprim speranta ca postarile mele sa fie apreciate de vizitatori.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: