RSS Feed

Păsări cântătoare

Astăzi 06.02.2015, a fost pusă în circulație emisiunea filatelică ”Păsări cântătoare”. Detalii puteți vedea la pagina ”Noutăți filatelice”

Machetarea ștampilei prima zi a emisiunii s-a făcut cu mare neglijență, sau incompetență, având data în partea de jos  răsturnată. Nu am mai văzut până acum așa ceva. Poate greșesc eu, aștept să fiu contrazis cu argumente.

Cu mărcile emisiunii am realizat câteva ilustrate maxime, pe care le prezint.

BotgrosBotgrosul (Coccothraustes coccothraustes) este o pasăre denumită după ciocul ei puternic cu care poate sparge ușor sâmburii de cireșevișine etc. Botgrosul face parte din familia Fringillidae. Arealul de răspândire este EuropaAfrica de Nord, dar și Asia de Est și Japonia. Are penajul cafeniu-roșcat cu negru la bărbie și la aripi. Cuibărește în arborii și arbuștii din regiunile deluroase și de șes, îndeosebi în pădurile luminoase. Ouăle depuse în aprilie-mai, circa cinci într-un cuib, sunt verzi-albăstrui sau cenușii, fiind pătate cu negru. Incubația durează 13–14 zile, ouăle fiind clocite preponderent de femelă. Botgrosul migrează din Europa de Est spre vest sau sud și iernează pe teritoriul TurcieiItaliei.

PresuraPresura galbenă (Emberiza citrinella) este o pasăre parțial migratoare din familia emberizidelor (Emberizidae), ordinul paseriformelor (Passeriformes) care cuibărește în Europa și Rusia. Iarna unele populații migrează în sudul EuropeiTurcia și ținuturile din jurul Mării Caspice. Se hrănește cu insecte, melcișori, semințe. Are o talie de 17 cm, cu spatele cafeniu-roșcat cu pete întunecate; capul, gâtul și abdomen au o culoare galben pătată, ciocul este cenușiu-albăstrui, conic, ascuțit la vârf și picioarele sunt cafenii deschis.

Cuibărește în România, rămânând la noi și iarna. În sezonul cald preferă ținuturile împădurite de șes și de deal, unde cuibărește. Iarna coboară în ținuturi joase, descoperite de câmp.

 

 

 

 

Matasar Mătăsarul (Bombycilla garrulus) este o pasăre din familia Bombycillidae, de mărimea graurului (Sturnus vulgaris), cu care, de altfel, se asociază, uneori, în căutarea hranei. Cuibăreşte în pădurile de conifere din nordul Europei, Asiei şi al Americii de Nord. În ţara noastră este oaspete de iarnă neregulat, apărând în unii ani în stoluri mari, sub forma unor invazii, alteori în stoluri mici. Pe la sfârşitul lui aprilie pleacă spre locurile de cuibărire aflate la mii de kilometri distanţă. În ultimii ani a fost observat şi sudul României.

 

 

MugurarMugurarul (Pyrrhula pyrrhula) este o pasăre migratoare care face parte din familia Fringillidae. Arealul lui de răspândire se află în EuropaAsia de Sud-VestAsia de Est, ajungând până în SiberiaKamceatka și Japonia. Hrana păsărilor este formată din semințe și muguri de unde îi provine și numele.

Pasărea are un gât scurt, picioare subțiri și scurte, pe creștet are o pată neagră, culoare care apare și sub cioc, care este negru, scurt și puternic. Coada și aripile de culoare neagră au o dungă transversală albă, iar ochii sunt de un brun închis. Mugurarul este o pasăre de talie mică cu lungimea corpului între 15 și 19 cm, având o greutate de ca. 26 grame.

 

Anunțuri

About alex.antonache

Colectionez marci postale, ilustrate maxime, plicuri prima zi, intreguri postale, carti postale si alte piese cuprinse in domeniul filateliei.Imi exprim speranta ca postarile mele sa fie apreciate de vizitatori.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: