Pe data de 17 decembrie 2014 a fost lansată emisiunea de mărci poștale ”Mari inventatori” alcătuită din patru timbre, care îi cinstește pe Leonardo da Vinci, Thomas Alva Edison, Nikola Tesla și Albert Einstein, precum și celebrele lor invenții.
Cu timrele acestei emisiuni și ștampila prima zi București 17.12.201, folosind carti poștale ilustrate realizate de AFB – domnul doctor Ioan Daniliuc și Allex Collection, am realizat câteva illustrate maxime, cu sprijinul domnului AlexandRu Mateescu. Mentionez ca ștampillele au fost aplicate de domnul Emil Stanciu.
Pe blogul alexant100.blogspot.com sunt prezentate și alte variante de ilustrate maxime, cu marcile acestei emisiuni.
Nikola Tesla (1856 – 1943) a fost un inventator, fizician, inginer mecanic, inginer electrician. Este considerat ca fiind unul dintre cei mai mari oameni de știință ai sfârșitului de secol XIX și începutului de secol XX. Invențiile, precum și munca teoretica ale lui Tesla au pus bazele cunoștințelor moderne despre curentul alternativ, puterea electrică, sistemele de curent alternativ, incluzând sistemele polifazice, sistemele de distribuție a puterii și motorul pe curent alternativ, care au determinat cea de-a doua Revoluție Industrială.
Amprenta lui Tesla poate fi observată în civilizația modernă oriunde este folosita electricitatea. Pe lângă descoperirile sale despre electromagnetism și inginerie, Tesla este considerat un pionier în domeniile roboticii, balisticii, științei calculatoarelor, fizicii nucleare și fizicii teoretice.
Timbrul cu valoarea nominală de 3.30 lei redă portretul inventatorului și una din invențiile sale; motorul cu inductie alimentat cu ajutorul curentului alternativ. Pe vinietă apar portretul lui Nikola Tesla, invenția sa turbina Tesla, semnătura inventatorului și textul ”Pacea nu poate veni decât ca o consecință a iluminării umanității”
Thomas Alva Edison (1847 – 1931) a fost un important inventator și om de afaceri american al sfârșitului de secol XIX și început de secol XX. A realizat invenții în domeniul electricității (becul cu filament), al telefoniei, al sistemului de transmisie multiplă a telegramelor, al înregistrării mecanice a sunetului (fonograful) și al cinematografiei ( kinetoscopul).
Marca poștală cu valoarea nominală de 3,60 lei îl prezintă pe inventator și cunoscuta sa invenție ”becul cu filament incandescent” Pe vinieta sunt portretul său, semnătura, una din invențiile sale și textul ”Cele trei lucruri esențiale pentru a infăptui ceva care să merite osteneal sunt munca stăruitoare, perseverența și bunul simț”
Albert Einstein (1879 – 1955) a fost un fizician teoretician de etnie evreiască, născut în Germania, apatrid din 1896,elvețian din 1899, emigrat în 1933 în SUA, naturalizat american în 1940, profesor universitar la Berlin și Princeton. A fost autorul teoriei relativității și unul dintre cei mai străluciți oameni de știință ai omenirii.
În 1921 i s-a decernat Premiul Nobel pentru Fizică. Cele mai multe dintre contribuțiile sale în fizică sunt legate de teoria relativității restrânse (1905), care unesc mecanica cu electromagnetismul, și de teoria relativității generalizate (1915) care extinde principiul relativității mișcării neuniforme, elaborând o nouă teorie a gravitației. Cea mai cunoscută formulă a lui Einstein este E=mc² . („Echivalența masă-energie”) Această ecuație exprimă cantitatea imensă de energie ascunsă într-un corp și care poate fi eliberată atât în procesul de fisiune cât și în cel de fuziune nucleară, procese care stau la baza funcționării bombei atomice.
Pe timbrul cu valoarea nominală de 4,30 lei sunt prezentate o imagine a lui Albert Einstein și formula binecunoscută a Teoriei Relativității E=mc². Pe vinietă, alături de portretul marelui inventator și semnătura acestuia apare textul ”Toată lumea știe că anumite lucruri sunt irealizabile, până când vine cineva care nu știe acest lucru și le realizează”.
Leonardo da Vinci, (1452 – 1519) a fost cel mai de seamă reprezentant al Renașterii italiene din perioada de apogeu a acesteia.Spirit universalist, pictor, sculptor, arhitect, muzician, inginer, inventator, anatomist, geolog, cartograf, botanist și scriitor, Leonardo da Vinci este considerat adesea cel mai de seamă geniu din întreaga istorie a omenirii. Este considerat unul din marii inovatori ai picturii și unul din cei mai mari pictori din istorie. Deși se fac speculații asupra metodelor sale empirice de studiu, viziunea lui Leonardo da Vinci asupra lumii este mai degrabă logică decât misterioasă. Leonardo da Vinci este cunoscut în special ca pictor. Portretul Mona Lisa, aflat în colecția Muzeului Luvru începând cu 1797, este poate cel mai cunoscut portret realizat vreodată. Fresca intitulată Cina cea de taină, din refectoriul mânăstirii dominicane Santa Maria delle Grazie din Milano, este cea mai cunoscută imagine religioasă a tuturor timpurilor.
Lucrările sale de inginerie sunt la fel de spectaculoase. Ele includ domenii diverse ca aeronautica, astronomie, anatomie, inginerie civila, matematica, geometrie, hodromecanica, mecanica sau optica.In documente sau gasit desenele de o ingeniozitate surprinzătoare care conceptualizează primul elicopter, parașuta, costumul de scafandru, primul tanc.
Marca poștală cu valoarea nominal de 14,50 lei, prezintă portretul lui Leonardo da Vinci și una din invențiile sale ”instalația mecanică pentru irigarea terenurilor agricole”.
Pe vinietă apar portretul său, semnătura , desenele unor dispozitive imaginate de autor și textul ”Învățatul este singurul lucru pe care mintea nu îl epuizează niciodată, de care nu se teme niciodată și pe care nu îl regretă niciodată.”