Flux RSS

100 DE ANI DE LA INAUGURAREA PALATULUI FUNDAŢIEI UNIVERSITARE CAROL I

Într-o scrisoare adresată Preşedintelui Consiliului de Miniştri. la 3 mai 1891,document ce poate fi considerat un adevărat act de întemeiere, Regele Carol I îşi declara dorinta de a înființa ”un așezământ spre binele tinerimii universitare de la toate facultățile din țară, al cărui scop va fi de a procura studenților un loc de întrunire, înzestrat cu o bibliotecă totdeauna deschisă, unde vor putea satisface iubirea lor de studiu”.

Viitorul palat s-a construit între 1891-1893, după planurile arhitectului francez Paul Gottereau, autor al Palatului Casei de Depuneri, Consemnaţiuni şi Economii şi al vechiului Palat Regal.

La 14 martie 1895 Regele Carol I a inaugurat Fundaţia Universitară Carol I.

Între anii 1911-1914, sub coordonarea aceluiaşi architect, se construieste actualul edificiu, dat in folosință la 9 mai 1914, În prezenta regelui Carol I

Prin Decret nr. 136 din 12 iulie 1948, Bibliotecii Fundaţiei Universitare i se atribuie statutul de Biblioteca Centrală a Universităţii „C.I. Parhon” din Bucureşti.

În decembrie 1989, un incendiu puternic a afectat clădirea şi a distrus nenumărate manuscrise şi cărţi de valoare. Peste 500.000 de volume, hărţi vechi şi aproape 3.700 de manuscrise, aparținând unor personalitați marcante ale culturii romțnești au fost distruse.

În aprilie 1990, sub egida UNESCO, Directorul General Federico Mayor face apel către toate guvernele, organizaţiile, instituţiile politice, de a participa la reconstrucţia, modernizarea şi refacerea fondului de carte al bibliotecii.

Astfel, este începută renovarea clădirii, în spatele acesteia ridicându-se o construcţie modernă care întregeşte vechiul imobil.  Fondul de carte este refăcut cu sprijinul instituțiilor naționale, are loc redeschiderea Bibliotecii Centrale Universitare din București (Unitatea Centrală) în noiembrie 2001, iar în mai 2006 este adoptată denumirea actuală a instituției, respectiv Biblioteca Centrală Universitară Carol I.

Statuia Regelui Carol I, amplasată în fața palatului, operă a artistului Florin Codre  a fost inaugurată la 6 decembrie 2010.

La împlinirea unui secol de la realizarea actualei clădiri care adăposteşte fundaţia, Romfilatelia lansează emisiunea  filatelică ”100 de ani de la inaugurarea Palatului Fundaţiei Universitare Carol I ”, compusă din un timbru cu valoarea nominală de 9,10 lei ce iustratează faţada actualei clădiri a Bibliotecii Centrale Universitare Carol I şi statuia ecvestră a regelui, și o coliță dantelată al cărei  timbru cu valoarea nominală de 14,50 lei reproduce imaginea de epocă a Palatului Fundaţiei, iar pe manşetă este reprezentată o fotografie de la inaugurarea clădirii extinse, din 9 mai 1914, în Aula Mare, în prezenţa Majestăţii Sale Regele Carol I. De asemenea, în colţul stânga sus al manşetei este reprodus un fragment din documentul de înfiinţare al „Fundaţiunii Universitare”, semnat de Regele Carol I.

Cu mărcile acestei emisiuni și ștampila prima zi a emisiunii, București 07.11.2014, am realizat câteva ilustrate maxime.

Fundatia Carol I scan 2Fundatia Carol I scan 2 verso

Fundatia Carol I scan 1 Fundatia Carol I scan 1 verso

Surse de documentare informare :

http://www.bcub.ro/home/istoric

http://atuncisiacum.blogspot.ro/2009/11/bucuresti-fundatia-universitara-carol-i.html

http://politeia.org.ro/magazin-istoric/la-belle-epoque-palatul-fundatiei-universitare-carol-i-prima-parte/19915/

http://fundatiacarol.ro/fundatiunea-carol/

About alex.antonache

Colectionez marci postale, ilustrate maxime, plicuri prima zi, intreguri postale, carti postale si alte piese cuprinse in domeniul filateliei.Imi exprim speranta ca postarile mele sa fie apreciate de vizitatori.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: