Romfilatelia a lansat o emisiune de mărci poștale „Fructele și fauna”, dedicată tezaurului natural diversificat existent pe teritoriul României, care însumează mai bine de 33.000 de specii de animale şi 3.700 de specii de plante. Cu mărcile emisiunii am realizat ilustrate maxime, folosind ștampila prima zi a emisiunii.
Înainte de a face aceste ilustrate maxime, m-am gândit dacă realizez și concordanța de loc și am ajuns la următoarele concluzii: veverița și graurul se întâlnesc în parcurile bucureștene, ursul îl vedem la gradina zoologica și circ, iar mistrețul, după unele informații (neverificate), a fost întâlnit în pădurile de foioase din apropierea capitalei și în zona denumită „Delta Văcărești”. Personal am văzut un mistreț cazut intr-un canal de irigații din apropierea Bucureștilor. Las vizitatorii sa constate dacă există această concordanță de loc.
Veverița este un mamifer rozător de talie mică, cu blană roșcată ori neagră pe spate și albă pe piept. Veverița roșcată (Sciurus vulgaris), are în jur de 20 – 25 de centimetri. Blana veveriței roșcate este în nuanțe de la cărămiziu la negru-roșcat, burta este albă și are o coada lungă și stufoasă. Această specie de veveriță se găsește și în Romania. Hrana principală este alcătuită din alune, nuci, semințe și conuri de pin sau de brad. Cartea poștală ilustrată Allex Collection, ștampila prima zi a emisiunii, București 05.09.2014.
Mistrețul (Sus scrofa) este un animal sălbatic, mamifer și omnivor, în general nocturn. Aria sa de răspândire cuprinde întreaga Europă, nordul Africii inclusiv Munții Atlas, mare parte din Asia, întinzându-se la sud până în Indonezia . În România populează pădurile, începând cu Delta și Lunca Dunării, până în desișurile Carpaților. Mistrețul este un mamifer de circa 1,5 m lungime, 1 m înălțime și 200 kg greutate, cu capul mare, caninii lungi și tăioși, păr aspru, de culoare sură-neagră. Pădurile de foioase sunt preferate de mistreț pentru că acestea îi oferă hrana de bază, ghindele și jirul. Este strămoșul porcului domestic. Cartea poștală ilustrată Allex Collection, ștampila prima zi a emisiunii, București 05.09.2014.
Ursul brun este un animal deosebit de puternic, aparținând familiei Urside. Ursul brun românesc are un corp de până la 2,5 m lungime, o înălțime la greabăn de până spre 1,5 m și o greutate maximă de 600 kg. Ursul brun poate trăi până la 30 de ani în natură și până la 50 de ani în captivitate. În decembrie 2010, în România existau 6.000 de urși bruni, adică 40% din totalul celor existenți în Uniunea Europeană. Principala hrana se constituie din zmeură, mure, afine negre și roșii, coacăze, măceșe și cătină, miere de albine. Cartea poștală ilustrată Allex Collection, ștampila prima zi a emisiunii, București 05.09.2014.
Graurul (Sturnus vulgaris) este o pasăre din familia Sturnidae. Originari din Eurasia și Africa, graurii au fost răspândiți de către om pe celelalte continente. Graurii au între 15 și 30 cm, au culori închise cu luciu metalizat și se hrănesc cu insecte struguri și alte fructe. Cartea poștală ilustrată Allex Collection, ștampila prima zi a emisiunii,. București 05.09.2014.
Îmi îngădui să fac un comentariu asupra problemei devenită atât de contestată încât a ajuns inutilă: corectitudinea utilizării „universale” a ştampilei prima zi de Bucureşti chiar şi atunci când nu este concordantă cu tema maximei. Apreciez frumuseţea ilustratelor maxime realizate de dumneavoastră dar, mă întreb cât de concordante sunt. Probabil că prin parcurile capitalei se găsesc grauri şi eventual veveriţe. Nu cred însă să trăiască liberi urşi şi mistreţi. De fapt, nici dumneavoastră nu indicaţi Bucureştiul drept areal al acestor animale. Şi atunci, ce facem cu concordanţa de loc a ştampilei? Este doar, o opinie. Nu am dat cu parul…