Flux RSS

În memoriam, Eroii neamului

Romfilatelia omagiază eroismul soldaților romani căzuți la datorie, care și-au jertfit propriile vieți pentru apărarea vetrei și a credinței strămoșești, pentru libertate, demnitate și unitate statală, pentru reîntregire națională, printr-o emisiune de mărci poștale specială, intitulată “În memoriam, Eroii neamului”. Mărcile poștale ale emisiunii prezintă Ordinul Militar Mihai Viteazul Clasa I, acordat pentru fapte deosebite în luptă, Crucea Eroilor Neamului, de pe Caraiman şi  Mausoleul de la Mărășești, închinate celor care și-au jertfit viața în războiul pentru întregirea neamului.

Cuvintele Reginei Maria a României rămân și astăzi de referință în cartea eroilor neamului, căci ele sensibilizează sufletul și transmit peste generații și timp spiritul eroic și bravura soldaților români de odinioară, care s-au reunit în luptă pentru un scop măreț – unirea tuturor românilor într-un stat unitar independent:

Nu vărsați lacrimi pe mormântul eroilor,
Ci mai curând slăviți-i prin cântece,
Așa, ca faima lor să rămână un ecou,
Prin legenda veacurilor!

Nu am putut să rămân indiferent și din respect, admirație și prețuire pentru ce au făcut înaintașii noștri , am realizat ilustratele maxime prezentate mai jos, cu marca de 1 leu, urmând ca în viitor, sa fac și cu celelalte mărci.

Ordinul Mihai Viteazul este cea mai înaltă distincție militară românească. A fost instituită de regale Ferdinand I în anul 1916 pentru a răsplăti faptele de eroism în luptă. ORDINUL MV

Se acordă numai ofiţerilor. Ordinul a fost instituit prin Legea din 21 decembrie 1916, publicată în Monitorul Oficial numărul 223 din 25 decembrie 1916. Cu acest ordin au fost decorați Regele Ferdinand I, mareșalii Constantin Prezan si Alexandru Averescu, pentru merite deosebite în Războiul pentru întregirea neamului și realizarea României Mari. Cartea poștală ilustrată editată de Muzeul Militar Național, ștampila prima zi a emisiunii, București 25.07.2014, Oficiul Poștal 37.

Istoric ordin   http://canord.presidency.ro/IstoricM.Vit.htm

Ferdinand I al României

(n. 12/24 august 1865, Sigmaringen – d. 20 iulie 1927,Castelul Peleș Sinaia) Ferdinand a devenit rege al Regatului României la 10 octombrie 1914, sub denumirea de Ferdinand I, în urma morții unchiului său regele Carol I. A condus România pe timpul Primului Război Mondial alegând să lupte de partea Antantei împotriva Puterilor Centrale, fapt care a avut ca efect excludere a sa din Casa Regală de  Hohenzolern. Faptul că a ales să lupte de partea aspirațiilor poporului său împotriva propriei familii regale a făcut ca în Romania să mai fie numit și Ferdinand cel Loial” sau „Ferdinand Întregitorul”. Prin hotărâre a Consiliului de Miniștri  a fost decorat cu Ordinul Mihai Viteazul clasa I.

FERDINAND 1

Cartea poștală ilustrată editată de Muzeul National Cotroceni, ștampila prima zi a emisiunii, București 25.04.2014 aplicată la Oficiul Postal 37.

FERDINAND 2

Cartea poștală ilustrată editată Allex Collection, ștampila prima zi a emisiunii, București 25.04.2014 aplicată la Oficiul Postal 37.

Alexandru Averescu

(n. 9 martie 1859, satul Babele, astăzi în Ucraina – d. 3 octombrie 1938, București)AVERESCI 1 mareșal al României, general de armată și comandantul Armatei Române în timpul Primului Război Mondial, fiind deseori creditat pentru victoria României din acel război. A fost de asemenea prim-ministru al României în trei cabinete separate (fiind și ministru interimar al afacerilor externe în perioada ianuarie-martie 1918). Averescu a fost autorul a peste 12 opere despre chestiuni militare (inclusiv un volum de memorii de pe prima linie a frontului), membru de onoare al Academiei Române și decorat cu Ordinul Mihai Viteazul clasa I. Cartea poștaă ilustrată, editată de Allex Collection, Ștampila prima zi a emisiunii, București 25.07.2014, aplicată la Oficiul Poștal 37.

About alex.antonache

Colectionez marci postale, ilustrate maxime, plicuri prima zi, intreguri postale, carti postale si alte piese cuprinse in domeniul filateliei.Imi exprim speranta ca postarile mele sa fie apreciate de vizitatori.

Un răspuns »

 1. Stimate domnule Antonache,
  va felicit pentru realizarea acestui blog! Cunosc bine ca in filatelie este mai simplu sa stai pe tusa si sa dai indicatii decat sa intri in teren si ca urmare apreciez foarte corect efortul dumneavoastra. Comentariul meu vrea sa se incadreze in principiul respectului muncii colegilor si ca urmare, va rog, tratati-l ca atare. Concret: ati prezentat printre realizarile personale si o ilustrata maxima avand ca suport o carte postala ilustrata editata de „Allex Collection”. Va rog sa acceptati observatia ca aceasta CM nu realizeaza o buna concordanta de imagine si ca atare, capata o valoare maximafila diminuata. Motivatia este: pe ilustrata este prezentat un portret al MSR Ferdinand realizat de fotograful Lonyai imediat dupa moartea Regelui (10 oct 1914); este chipul tanar al MSRegale, oricum, inainte de instituirea ordinului in cauza (26 sept. 1916). Pare o observatie neimportanta dar, daca tot ati muncit, e pacat sa nu aveti calitate maxima si din punct de vedere maximafil.
  Sper ca al meu comentariu sa nu va deranjeze si nu este nevoie sa/l si publicati. Nu cunosc adresa dumneavoastra email.
  Sanatate, sa le putem face pe toate!
  Mihai Ceucã – Bacãu
  http://srmdvn.blogspot.ro/
  http://rememberneaga.blogspot.ro/

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: